02.01.2016 Чорна Гора

Чорна Гора, або Піп Іван Чорногірський, висотою 2020,5 метрів є однією з найвищих на хребті Чорногора. Розташована вона на межі двох областей — Закарпатській та Івано-Франківській, в південно-східному кінці гірського хребта. Два назви гора отримала невипадково, оскільки достовірно невідомо, яке з них з’явилося перше.

Одна з версій свідчить, що Довбуш на цій горі переміг чорта, тому її назвали Чорною. Інша версія, за якою гора отримала назву «Піп Іван», свідчить, що на вершині була скеля, за формою дуже схожа з попом в рясі. Сьогодні від скелі залишилися тільки уламки. Гора пірамідальної форми входить до складу території Карпатського національного парку, покрита чагарниками і ялиновими лісами.

Найбільш відома гора завдяки розташуванню на вершині обсерваторії «Білий слон». Взимку будівлю обростає снігом і схоже на величезного білого звіра, тому й отримала таку назву. Вона була побудована в 1936 році, але з початком війни її окупували угорські війська, після відходу яких обсерваторія до роботи так і не повернулася.