Луцький замок

Луцький замок (замок князя Любарта) або Верхній замок — один з найбільших і старих замків на Україні, який зберігся для нас майже в первозданному вигляді.

Історія Замку Любарта
У 1320 році Луцьк (Лучеськ), заснований в 1000 році Володимиром Святославовичем увійшов до складу Литовського князівства. Любарт, син литовського князя Гедиміна, який захопив Волинь і Галичину одружився на дочці князя галицького і володимир-волинського Льва Юрійовича, прийняв православну віру і успадкував Східну Волинь.

Любарт почав будувати замок в Лучеську (названий тоді Верхнім) в 1340 році, і хоча будівництво закінчено було через сорок років і при інших правителях, але в історію він увійшов під ім’ям замка князя Любарта. Тривалим будівництвом пояснюється і те, що первісний готичний проект виявився розведеним ренесансними лініями.

Луцький замок по закінченню будівництва мав три вежі. Вони називалися:

Надбрамна (В’їзна), західна — при центральному вході. Її висота була 20 метрів, а розміри в плані 11,5 х 11,5 м. Арка воріт вежі стрілчастої готичної форми і обрамлена ступінчастим цегляним профілем.
Стирова, південно-східна — на валу з боку річки, теж висотою 20 метрів, але розмірами трохи менше — 9 х 9 м. Вежа має готичний портал з білого каменю.
Владича — заввишки 16 метрів і розмірами 7,5 х 7,5 м.
Усі вежі триярусні, і так само, як і стіни замку були завершені зубцями-мерлонами. Сам замок в плані нерегулярен і має розміри 120 х 80 х 70.

За минулі століття замок змінив свій первісний вигляд зовсім незначно. Наприкінці 15 століття мерлони були закладені, а стіни і башти добудовані. А в 16 столітті до архітектурного вигляду веж додалися високі Атік, прикрашені фігурними зубцями і Надбрамна вежа стала вище на 10 метрів, а Стирова — на 8.