Казкова Тернопільщина

Монастир в Язловці заснувала Марцеліна Даровська з Котовичів, яка належала до багатої шляхетської сім’ї. Вона народилась на Україні, набувала освіту в Одесі. Але після одруження родинне щастя було не довгим – помер син, а трохи пізніше й чоловік. Й щоб не замкнутися в собі, Марцеліна почала займатися громадсько-освітньою діяльністю, організувала сільське самоуправління. Вона вирушила до Риму, де заснувала громаду сестер непорочного зачаття пречистої діви Марії. Марцеліна прибула у вересні 1862 року в с. Язловець й створила перший дім непорочниць та навчально-виховний заклад для дівчат, який згодом став осередком культури і поглибленої релігійності.
Мати Марцеліна закладала школи початкового типу для сільських дітей Поділля. В цих школах навчали дітей всіх віросповідань В 1911 році мати Марцеліна померла. Похована вона в місцевому склепі – гробниці, що частково врізаний в скелясту гору. Там зараз ціла галерея-усипальниця сестер, що померли в цьому монастирі. Ці катакомби підтримуються сестрами в доброму стані, й туди можна навіть зайти.
До Другої світової війни школи сестер непорочниць діяли в Польші, Україні, Білорусії. В 1946 році монастир і школу в Язлівці закрила радянська влада. Через 50 років сестрам вдалося повернути каплицю і частину кімнат у колишньому дворянському домі.