Волинська казка

Луцьк – одне із найдревніших міст України. Перша згадка про Луцьк датована д 1085 роком в Іпатіївському літописі, коли місто опинилося в центрі міжусобної боротьби нащадків Ярослава Мудрого. Проте археологічні дослідження дають підстави вважати виникнення граду близько 1000 року. Найбільш вірогідна версія походження назви Луцьк (давнє – Лучеськ) пов’язана з географічним розташуванням міста на повороті (луці) річки Стир. Слід зазначити, що виникнення граду відбувалося на острові утвореному Стиром та його рукавами, що зумовлено передусім оборонними міркуваннями.

Замок Любарта давно став неофіційним символом м. Луцьк. Його образ постійно і активно використовується в найширшому колі життя: від магнітиків з написом «Луцьк» до емблем організацій чи етикеток товарів. Замок в Луцьку був політичним, адміністративним, релігійним центром міста і всієї Волині. Тут відбувалися засідання судів, знаходилася державна канцелярія, «офіси» різних «службовців», у тому числі і Великого князя (керівник князівства). В замку також був православний кафедральний храм Івана Богослова.
Замок потрапив не тільки на фотографічні та художні роботи. Тут знімали кіно. На початку 1990-х років зняли кілька фільмів про деякі сторінки з історії міста. Наприклад, у фільмі «Середньовіччя зачиняється о 18:00» головний герой досліджує історію права і Литовські статути.