Замки Львівщини

Свято-Успенська Унівська Лавра Студійського уставу — один із найдавніших монастирських комплексів України, центральна обитель Галицької єпархіїв продовж ХІV—ХVІІІст.ст., осередок чернечого життя монахів Студійського уставу, унікальний архітектурний ансамбль-пам’ятка. Розташована в селі Унів Перемишлянського району Львівської області.
Монашество Студійського уставу митрополит Андрей Шептицький відновив ще 1898року і поклав на нього завдання плекати прадавню Східну традицію чернечого життя. Монахи-студити дотримуються Студійного уставу, який в ХІ ст. принесли на Україну з Константинополя та Афону преподобні отці Антоній і Теодосій Печерські.
Зведено монастир, ймовірно, в XV ст. Оточений високими стінами з бійницями й оборонними вежами. Храм на території виглядає з-за стін витонченим та легким, а при огляді його зсередини монастирських стін вражає міцними, справді фортечними мурами, бійницями та оригінальністю архітектури. На його контрфорсі зберігся герб Шептицьких.
У монастирі 1606 року Іван Вишенський написав «Посланіє до стариці Домнікії».
У 1648—1770 рр. при монастирі діяла Унівська друкарня, звідки походить багато відомих стародруків. Тут працювали українські друкарі Андрій Скольський, Дмитро Кульчицький, Симеон Ставницький, а книжки прикрашали гравюрами Іллі, М.Зубрицького, Є.Завадовського, Мини, М.Фуглевича. На території монастиря відбувалися щорічні ярмарки.