Готелі за півроку: політ стабільний

Перше півріччя не відзначалося для готельного ринку ні значним ривком уперед, ні потрясіннями: триває поступове відновлення. Хоча показники завантаження вже досягли докризового рівня 2013 року, показникам ADR та RevPAR у доларах знадобиться ще чимало часу, щоб вийти на той рівень. Основні надії готельєрів полягають у збільшенні турпотоку та зростанні ділової активності

Протягом останніх 6 років спостерігається зростання туристичної привабливості України та розвитку ринку туризму загалом (згідно з останніми доступними даними у 2018 році показники в’їзного туризму зросли на 20 %, внутрішнього — на 23 %).

Сьогодні конкуренцію готельному сегменту складають квартири або апартаменти з незвичайним та креативним дизайном. У плані майданчика бронювання — сервіс Airbnb, який є привабливішим за вартістю розміщення.

На думку аналітиків компанії CBRE Ukraine, досить сильна конкуренція та наявність альтернатив стандартному готельному сервісу стимулюватиме адаптивність до вимог ринку існуючих та нових готельних мереж.

Загалом, незважаючи на політичну та економічну кризу останніх років в Україні, готельні активи підтвердили свою репутацію активів із високим ступенем адаптивності до зміни ринкових умов. За словами Яни Литвинчук, заступника керуючого директора компанії Cushman & Wakefield в Україні, на перший план виходить якісне управління готельними об’єктами, що допомагає нівелювати ризики втрати операційного доходу. Однак, зважаючи на особливості власників готелів в Україні та їхні очікування щодо ціноутворення, ця позитивна тенденція поки не стала поштовхом до інвестиційних угод у сегменті.

На порядку денному готельєрів сьогодні активна робота з клієнтською базою, скрупульозний контроль за операційними витратами (енергозбереження, екологічність), робота з персоналом, впровадження інформаційних технологій, удосконалення програм лояльності для гостей, які відіграють велику роль у конкурентній боротьбі за клієнта.