Птах високого польоту: квадрокоптер у готелі

Про можливості цих маленьких дзижчих пристроїв не чув хіба що лінивий. З кожним роком вони все більш міцно входять у наше життя, перетворюючись з дивовижі на звичний гаджет. З листопада 2017-го по грудень 2018 року продажі квадрокоптерів (для цивільного використання, без урахування військових апаратів) в Україні досягли позначки $8,8 млн. Розширюється і функціонал апаратів. Апарати з пропелером можуть стати цінними співробітниками та у готелі.

Дрон, безпілотник, квадрокоптер
Термін “дрон” використовують для позначення будь-якого безпілотного літального апарату – літака/вертольота на радіокеруванні, коптера.

Коптер називають повітряний безпілотний пристрій з можливістю вертикального зльоту і посадки, оснащений камерою. Приставка перед словом «коптер» (три-, квадро-, пента-, гекса-, окта- та ін.) свідчить про кількість двигунів та пропелерів: 3, 4, 5, 6 та 8 відповідно. Як правило, зі збільшенням кількості двигунів зростає і вантажопідйомність коптеру, його стабільність у повітрі, надійність у несприятливих погодних умовах.

Найбільш популярні в цій ніші квадрокоптери. Вони стійкі, прості в управлінні, мають гарні льотні характеристики, відмінно підходять як для розважальних, так професійних цілей. Найчастіше вони мають 4 електродвигуни, але зустрічаються також моделі з двигунами на паливі, що згоряється — бензині, гасі, дизелі.

Довше і далі
«Зайнявшись» ідеєю придбати коптер і вибрати модель з оптимальними характеристиками, є ризик увійти в стан дезорієнтації. Адже різноманітність опцій вражає уяву, а численні абревіатури необізнаному новачкові здадуться китайською грамотою.

Тільки уявіть: існують коптери з можливістю встановлення камери і без неї, з функцією повернення на точку зльоту, наявністю GPS-модуля, автопілота, функцією FPV (First Person View), родом із США, Швейцарії, Китаю… Багато девайсів «нафаршировані» інтелектуальними польотними режимами. Наприклад, здатні слідувати за об’єктом (так звані Follow me), виконувати політ заданим маршрутом, облітати точки по колу і т.д.

На що звернути увагу?
Розмір. Чим більший розмір, тим краще коптер чинить опір вітру і тим більша вантажопідйомність.

Час польоту. Воно дуже варіює. Прийнятним для аматорських моделей є час польоту 20–30 хвилин.

Дальність польоту. У представників бюджетної категорії пристроїв (у світі коптерів йдеться про вартість від $1000) вона до 5 км. У більш просунутих пристроїв — 8–10,5 км в один бік (залежно від пристрою, того, відкритий цей простір чи міські умови, швидкості та сили вітру тощо). Значний вплив на цей параметр мають умови польоту: сигнал Wi-Fi, розташування теле- та радіовишок, наведення антени.